Tofste sportclub van Leuven

Gisterenavond vonden de ‘sportieve Oscars’ van Leuven plaats in het Depot. De sportieve prestaties van 2023 werden gehuldigd op de Kampioenviering die gepresenteerd werd door Lieven Van Gils. Gastheer van dienst was Johan Geleyns, schepen van sport, handel en werk.

Onze club die dit jaar zijn 110-jarig bestaan viert, viel meermaals in de prijzen. De avond opende voor hen met een trofee voor Laureaat van de Sport. Deze was voor een icoon binnen de club namelijk Danielle Vandenbosch, coördinator van de zwemschool. Daarmee treed ze in de voetsporen van haar vader Rik Vandenbosch die dezelfde prijs won in 1981. Zij onderstreepte het belang van leren zwemmen nu veel scholen de zwemuren schrappen en kaartte de lange wachtlijsten aan waarmee ook Leuvense zwemclubs de laatste tijd geconfronteerd worden. Daarnaast werden de individuele Belgische en Vlaamse waterprestaties bekroond van competitiezwemmers Claudio Buttarelli, Tuur Lissens, Tommaso Spadea, Jimmy Swiggers en  Siri Vanderlinden en synchroonzwemmers Birgit Coucke, Liubov Leshchik en Marta Santoni. Dezelfde afdelingen vielen ook in de prijzen met enkele van hun (aflossings)ploegen.

Tenslotte was er dan hét moment van de avond voor de Leuvense zwemclub. Samen met Samana aquajogging, buurtclub Rode Ridders en korfbalclub Leuven waren ze immers genomineerd voor de Tofste sportclub van Leuven 2023. Hun nominatie hadden ze te danken aan hun leden, supporters, vrijwilligers en sympathisanten. En?! Ze konden deze dus verzilveren en namen de felbegeerde trofee mee naar huis. Naast artistiek zwemmen, zwemmen (met de zwemschool, recreatief, volwassen zwemmen en competitie) vielen hun andere werkingen (waterpolo en G-sport) dus ook in de prijzen. De gemeenschappelijk factor is natuurlijk hun voorliefde voor water. Leuven Aquatics is een inclusieve club vertelde bestuurslid Jeroen Lissens voor de microfoon. Zo hopen ze dat ze iedereen aan het zwemmen krijgen bijvoorbeeld door allerlei initiatieven als de UIT-pas met kansentarief. Het is een bekroning voor het harde werk van velen: naast de sportieve inspanning van de leden zelf ook voor de inzet van talloze mensen, voor maar zeker ook achter de schermen die de werking van de zwemclub mogelijk maken.