SHII: Aalst 7 - Leuven 9

Speeldag 14 van de tweede klasse was voor de heren van Leuven Aquatics een moeilijke verplaatsing naar het 30-meter bad van Aalst. Na vorige week degelijk te winnen van Antwerpen II, is dit een veel zwaardere horde om te nemen. Leuven staat zevende met 15 punten, Aalst daarentegen staat gedeeld derde met 25 punten na een sterk seizoen. Coach Gabriele Collozo benadrukte dat de mannen van Leuven Aquatics vooral moesten spelen om te laten zien welk niveau ze kunnen halen. Aalst speelde voor een volle tribune, die ervoor al een overwinning van de dames mochten zien. De Aalstse heren wilden dat voorbeeld volgen. 

Het waren de Ajuinen die het beste aan de match begonnen. Na enkele aanvallen kon het optimaal gebruik maken van de uitsluiting van Yoram Luts, waarbij het de score opende. Jef De Cat probeerde aan de overkant aansluiting te zoeken, doch miste de revairs. Aalst verdubbelde bij de tegenaanval de voorsprong met een lob over keeper Alexander Maes, 2-0. Leuven probeerde verschillende keren, met een time out en kort erna met een manmeer, maar Aalst stond fysiek sterker. Hiermee liep het net voor het einde van de time uit tot 3-0.

In time 2 begonnen beide ploegen de keepers te testen met schoten van veraf. Geen van beide kon echter het verschil maken waardoor deze time een slijtageslag werd die beide ploegen fysiek geen deugd deed. Uiteindelijk kon toch Aalst alleen voor goal komen en Alexander kloppen, 4-0, maar de slijtageslag ging daarna gewoon verder. Met vier goals achterstand leek Leuven gebroken voor de rest van de match. Het kreeg op het eind nog een manmeer met enkele seconden op de klok en Leuven besloot om dat mee te nemen voor na de rust.

Het derde kwart daarentegen begon sterk voor Leuven. Het kon de bal veroveren bij het opzwemmen en Gabriel vroeg onmiddellijk een time out om de manmeer uit te kunnen spelen. Leuven besloot op de keeper en kon nog een corner uit de brand slepen, waarbij Jef met een revairs probeerde. De keeper van Aalst stond echter weeral op de juiste plek. De volgende aanval van Leuven brak Ben Vandoren uiteindelijk toch de ban met een strak schot, waarna Nathan Dompas Ben zijn voorbeeld volgde en de 4-2 binnenschoot. Yoram moest even later aan de noodrem trekken, dus kon Aalst gemakkelijk de 5-2 in goal leggen. De keeper van de thuisploeg ging daarna zelf in de fout op Ben, bijgevolg kende de scheidsrechter een penalty toe aan Leuven. Nathan twijfelde niet, 5-3. Vervolgens ging Aalst te hard in de fout bij de tegenaanval en kreeg een uitsluiting, Ben zorgde weeral met een strak schot voor de aansluiting, 5-4. Enkele aanvallen later kreeg Roberto Guarnieri een def out na een zware fout, Aalst vergat ervan te profiteren. Na uitsluiting van Lukas Dekeyser was het wel raak voor de Ajuinen, 6-4. Bij de laatste aanval van Leuven kreeg het algauw manmeer, waarop Yoram vanop de achterste lijn de keeper klopte. Met 6-5 op het eind van het derde kwart was de match helemaal nieuw leven ingeblazen.

In de laatste time veroverden de Leuvenaars voor de tweede keer de bal, waarna ze Ben konden vrijspelen die met een afstandschot gelijk maakte. Even later kreeg Jan-Pieter Everts uitsluiting, de Oost-Vlamingen benutten het overwicht maximaal, 7-6. Leuven was niet aangeslagen. De volgende aanval kreeg het een manmeer mee, Yoram miste, maar het was Lukas die vervolgens met een schot terug gelijk maakte, 7-7. De nummer 7 van Aalst kreeg kort hierna zijn derde uitsluiting van de avond. Yoram miste het schot bij de manmeer, maar Leuven kreeg nog wel een corner mee. Ben liet fout maken net buiten de 5 meter en aarzelde niet, waardoor Leuven over Aalst ging met 7-8. Aalst probeerde nog, het had echter conditioneel alles in de strijd gegooid. Hierdoor ging het verdedigend te snel in de fout en kreeg het nog twee keer een uitsluiting. De eerste werd gemist door Ben. Het was slechts uitstel van executie, want Ward Labrechts vocht zich de volgende manmeer immers vrij aan de rechterpaal en verzekerde Leuven van de overwinning met een lob over de keeper. Met nog 40 seconden te spelen kreeg Aalst nog een manmeer, het faalde echter om de netten nog te doen trillen.

Met een onverwachte, razend spannende maar verdiende overwinning, laat Leuven zien dat ze ook een sterkere tegenstander met een grote achterstand kunnen kloppen. Het springt over Oostende naar de zesde plaats en maakt nog kans om play-offs te halen. Volgende zondag speelt het om 20u thuis tegen de laatste in de stand Strombeek, een match die gewonnen moet worden.

De reserverven verloren hun match met 12-11.

Scoorden voor Leuven: Ben Vandoren – 4, Nathan Dompas – 2, Yoram Luts – 1, Lukas Dekeyser – 1, Ward Lambrechts – 1

Verslag: Maarten Eerdekens